BLOGG

Bufff på Barnrättsdagarna 2023

Discover Chatten

Scroll for more

Hjälp oss stödja barnen

Donera nu

Bufff på Barnrättsdagarna 2023

Barnrättsdagarna hölls under 18-19 april i år och självklart var Bufff på plats för att lyfta våra barn, ungdomar och familjers röster.

För 14e året i rad hölls Barnrättsdagarna och Bufff fanns självklart på plats i Karlstad. Över 1300 personer var där för att utveckla sig och sitt arbete inom barnrättsområdet. Dagarna bjöd på diverse utställningar, föreläsningar, seminarier och workshops.

– Det var jättekul och inspirerande, så fint och viktigt att få möjligheten att kunna informera om Bufff i ett forum som Barnrättsdagarna och få träffa andra människor som jobbar för barns rättigheter. Vi fick möjlighet att träffa många olika personer som i sina arbeten möter barn och ungdomar. Det var tacksamt att få informera dem om vår verksamhet, få information från flera utställare och hitta sätt att samverka, säger Christian från Bufff som var på plats under dagarna.

Bufff kan även stolt säga att vår kära ungdom Ellena stal showen under sin föreläsning tillsammans med Unicef på stora scenen.

Föreläsningen Hör barnens röst – om rapporteringsprocessen med barn till Barnrättskommittén lyfte den barnledda rapporten Hör barnens röst och belyste barnens delaktighet i att göra rapporten från innehåll till grafisk design. Man lyfte även barnens delaktighet i överlämnandet av rapporten till FNs Barnkommitté i Genevé, samt deras viktiga samtal med kommittén där de fick höja sina och andra barns röster.

– Att föreläsa på stora scenen var så roligt och något som jag aldrig trodde att jag skulle få göra. Jag önskar att fler barn får möjligheten att föreläsa och komma till tals, uttrycker Ellena.

FNs Barnrättskommitté granskar regelbundet alla länder som har antagit barnkonventionen och i år granskas Sverige. Unicef har därför koordinerat ett samarbete mellan 30 olika barnrättsorganisationer och Bufff är en av dem. Hör barnens röst är huvudrapporten av 3 rapporter som lämnades in.

I filmen nedan kan ni ta del av några ungdomars reflektioner kring Barnrättskommitténs rekommendationer till Sverige, en film som även visades under Barnrättsdagarna!