OM BUFFF

Bufff är en barnrättsorganisation…

…som finns för dig som har en förälder eller familjemedlem i fängelse, häkte eller frivård. Hos oss är barn/unga alltid i centrum men självklart stödjer vi hela familjen!

Hjälp oss hjälpa barn och unga

Stöd oss nu!

Vi ger stöd till barn och unga

Många barn och ungdomar har en familjemedlem, mamma, pappa eller syskon i fängelse, häkte eller frivård. Bufff är en organisation som arbetar för att förbättra villkoren och ge stöd till barn och ungdomar. När en familjemedlem blir frihetsberövad kan hela familjen behöva stöd. Bufff finns här för alla familjemedlemmarna.

Vi som arbetar på Bufff är utbildade inom områden som socionom, beteendevetenskap, pedagogik och behandling, med mera. Flera som jobbar hos oss har också växt upp med en familjemedlem i fängelse.

Det är alltid bra att få prata med någon som förstår. Till Bufff kan du ringa, chatta eller komma och prata. Du kan också träffa andra som har en familjemedlem, mamma, pappa eller syskon i fängelse, häkte eller i frivård.

Det är vanlig att barn och ungdomar beskriver för oss att det känns som att det snurrar i huvudet av alla frågor som dyker upp. Många barn och unga vet inte så mycket om fängelser och häkten. Verkligheten är oftast helt annorlunda än det som visas på film och i serier. Framför allt blir det väldigt verkligt när det är ens egen mamma,  pappa eller syskon som sitter i fängelset. Som barn och ungdom har du rätt att få svar på dina frågor och att få stöd och hjälp.

Du kan chatta eller prata i telefon med oss. Du kan också komma till oss om du vill.

Viktigt att veta…

Vi vet att det inte alltid känns lätt att prata med någon om att man har en familjemedlem, mamma, pappa eller syskon som sitter på häktet eller i fängelse.

Vi vill att du ska veta att du alltid kan höra av dig till oss på Bufff och att vi inte berättar för andra att du pratat med oss eller vad du sagt. Det kallas för tystnadsplikt. Du måste inte heller berätta vem du är om du inte vill. Du väljer själv hur mycket eller lite du vill berätta.

Det kan också vara bra att ta hjälp av en lärare eller skolsköterskan. Det är bra om någon på skolan vet vad som hänt så att de kan förstå att du har mycket att tänka på. De får inte berätta för någon annan det du har berättat och har också tystnadsplikt.

Även lärare och skolsköterskor kan ringa till oss på Bufff om det har frågor om att ha en mamma, pappa, syskon eller annan familjemedlem i fängelse. Kanske kan de också hjälpa dig att ställa frågor, om du vill?

Du är inte ensam, många andra har en mamma eller pappa i fängelse eller en familjemedlem som dömts för brott.

  • I Sverige är det cirka 30 000 barn som har en förälder i fängelse eller frivård.
  • I Sverige lagförs ungefär 100 000 individer varje år vilket innebär att cirka 160 000 barn berörs av att en förälder eller syskon döms.
  • I Europa finns det en miljon barn som har en förälder i fängelse.
  • I de flesta skolor finns det flera barn som har någon nära i fängelse, häkte eller frivård.
        Källor: Socialstyrelsen, Kriminalvården och C.O.P.E

Om oss på 30 sekunder!

Stöd oss så stöder vi barn och unga!