Till innehållet
#syskon
#syskon
#syskon
#syskon
#syskon
#syskon
#syskon
#syskon
#syskon
#syskon
#syskon
#syskon
#syskon
#syskon
#syskon
#syskon
#syskon
#syskon
#syskon
#syskon
#syskon
#syskon
#syskon
#syskon
#syskon
#syskon
#syskon
#syskon
#syskon
#syskon
#syskon
#syskon
#syskon
#syskon
#syskon
#syskon
#syskon
#syskon
#syskon
Lämna sidan
Har du ett syskon i fängelse?

Har du ett syskon i fängelse?

Du är inte ensam, vi finns här för dig, du är viktig.

Få stöd och hjälp

Har du ett syskon i fängelse, häkte eller som fått en frivårdspåföljd? Denna sida är resultatet av många syskons röster och önskningar om att på en samlad hemsida kunna ta del av andra barns och ungdomars erfarenheter av att ha ett syskon i fängelse/häkte eller frivård. Vi vet genom syskonen själva och vårt arbete med anhöriga som har en familjemedlem i fängelse att man som syskon påverkas på ett eller annat sätt när ett syskon blir frihetsberövat. Man kan bära på jobbiga känslor och många frågor om vad det är som händer.

Den här sidan finns för att kunna avlasta och göra det lättare för dig som syskon att hantera din vardag och det som påverkar den, dels genom att visa att du inte är ensam men också genom att försöka besvara de frågor som du kan bära på som du kanske inte vågat/vill ställa till någon. Du är den viktigaste personen i ditt liv, även fast det känns jobbigt nu så kommer det inte alltid att kännas så här. Din röst är viktig och du har rätt till stöd och hjälp, vi finns för dig.

"Ni som har syskon i fängelse har det jobbigt och säkert skitsvårt med och det förstår jag."

"De är en jättejobbig situation och jag hoppas ni alla som känner så försöker ta kontakt med någon som ni tex kan prata ut med eller någon som ni har tillit för. Jag vet att situationer kan se olika ut men jag försöker att inte döma min bror, han vill mitt bästa.

Man får vara arg och man får vara ledsen och även skitbesviken och det är absolut inget fel med de. Du får också älska ditt syskon. Jag vet att de kan kännas som om allt är ditt fel jag har också känt den känslan men de är inte ditt fel du kunde inte förhindra det som hänt oavsett hur mycket du än velat det. Så lägg inte skulden på dig själv för absolut inget är ditt fel."

- från ett syskon med en frihetsberövad bror

Så kan Bufff stötta dig

Du är inte ensam! Vi på Bufff träffar många som har ett syskon i fängelse, häkte eller som fått en frivårdspåföljd. Vi vet att det är viktigt att känna att man inte är ensam, att det finns fler som går igenom liknande saker som du. Det kan hjälpa att få träffa andra i samma situation, det kan du göra hos oss på Bufff. Hos oss kan du träffas, prata, umgås eller delta i våra aktiviteter som du själv kan styra.

På Bufff kan du på en trygg plats prata med vuxna som inte dömer dig eller ditt syskon och som förstår dig och din situation. Det är alltid du som bestämmer vad du vill prata om och vilket stöd du vill ha. Du måste inte ses i grupp om du inte vill, känns det bättre att prata med någon ensam eller på telefon så går det också. Allt du gör på och med Bufff är gratis.

Läs eller lyssna till fler syskon

Se alla

Vanliga frågor och svar

Svaren på frågorna nedan är generella, vilket betyder att det kan finnas fler svar beroende på situation. Om du har andra frågor, eller mer specifika frågor som rör just din situation kan du alltid kontakta oss, och du kan självklart vara anonym om du vill.

Svar:
För att få kontakt med ditt syskon behöver ditt syskon först skicka hem ett särskilt papper som kallas "samtyckesblankett". Blanketten är till för att godkänna att ditt syskon får ha kontakt med dig. När du får hem blanketten ska den fyllas i av din förälder/vårdnadshavare och skickas tillbaka. Kriminalvården eller åklagaren måste sedan godkänna att du får ha kontakt med eller besöka ditt syskon. I vissa fall kan besök eller samtal nekas om kriminalvården eller åklagaren anser att det kan äventyra säkerheten.

Du kan alltid skriva brev till ditt syskon, brevet skickar du till anstalten eller häktet där ditt syskon befinner sig. Om du känner dig osäker eller inte vet på vilken anstalt/häkte ditt syskon är på kan du skicka ditt brev till journalarkivet, de kommer sen se till att ditt brev kommer fram till ditt syskon.

Så här gör du för att skicka brev till journalarkivet: Skriv ditt brev och lägg det i ett kuvert, på kuvertet skriver du:

  • Ordet ”Klient”, ditt syskons för och efternamn.
  • Ditt syskons personnummer, om du kan det.
Lägg sedan kuvertet i ett större kuvert, på det skriver du:

  • Kriminalvården,
    Journalarkivet,
    601 80 Norrköping
  • Fäst frimärket i det högra hörnet på kuvertet och lägg det i en postlåda.

Alla brev du skriver till ditt syskon kommer att läsas av andra vuxna på kriminalvården. Läs mer om hur du kan kontakt ditt syskon här. https://insidan.kriminalvarden.se/skicka-brev-och-ringa/

Hur lång tid tar det innan mitt syskon får mitt brev?
Det kan ta upp till två veckor.

Svar:
En hemställan är ett papper/blankett som används på häkten och fängelser för att ditt syskon ska kunna göra önskemål kring saker som han eller hon vill ha hjälp med. Ditt syskon kan exempelvis via en hemställan be om en samtyckesblankett så att han eller hon kan ringa hem till sin familj.

Svar:
Dina rättigheter finns beskrivna i barnkonventionen, som är lag i Sverige. Här är några av dem:

  • Alla barn har lika värde och rättigheter, ingen får diskrimineras.
  • Alla barn har rätt att få uttrycka sin mening och få den respekterad i alla frågor som berör hen. När åsikterna beaktas ska hänsyn tas till barnets ålder och mognad.
  • Barn har rätt till sin identitet, sitt medborgarskap och sina släktförhållanden.
  • Barn som av olika anledningar inte kan bo kvar i sin hemmiljö, har rätt till skydd och stöd från staten och även ett alternativt hem.
  • Vid alla beslut som rör barn ska i första hand beaktas vad som bedöms vara det bästa för barnet.
  • Barn ska skyddas mot alla former av fysiskt eller psykiskt våld, skada eller övergrepp.

Läs mer om dina rättigheter här.

Svar:
Absolut, om det är ditt halvsyskon, helsyskon eller bonussyskon spelar ingen roll alls. Alla som har en familjemedlem i häkte, anstalt och frivård kan få stöd av oss.

Svar:
Huvudregeln är att rättegångar är offentliga. Det betyder att du har möjlighet att gå på rättegången. Men rättens ordförande kan i vissa fall bestämma att personer under 18 år inte får närvara, det kan till exempel bero på att det finns en säkerhetsrisk.

Svar:
När ett syskon blir frihetsberövat är det normalt att det uppstår mycket känslor både för dig som syskon och för hela familjen. Du har rätt till dina känslor och vi förstår att du vill ha kontakt med ditt syskon, men för att kunna ringa eller besöka ditt syskon i fängelset eller häktet krävs det att din vårdnadshavare godkänner det via en samtyckesblankett. Om din vårdnadshavare inte godkänner att ni har kontakt kan du i stället skriva ett brev till ditt syskon. Vi på Bufff förstår att kännas jobbigt att prata om situationen med sin vårdnadshavare, men vi finns här för att lyssna och hjälpa dig.

Läs mer om hur du kontaktar ditt syskon under frågan "Hur får jag kontakt med mitt syskon".

Svar:
Det finns ingen statistik över hur många personer i Sverige som har ett syskon i fängelse, däremot vet vi genom erfarenhet att många av de unga som sitter i fängelse eller häkte har syskon.

Svar:
Självklart! Du har rätt till dina känslor, inget är rätt eller fel. Många syskon känner sig oroliga för vad samhället och andra personer tycker om deras syskon. För syskon är deras frihetsberövade syskon många gånger en viktig, nära person som de älskar och saknar även fast de begått ett brott.

Svar:
Nej, det är något som du bestämmer själv.

Svar:
Du har rätt till alla dina känslor. Syskon vi möter har blandade känslor för sitt syskon, de kan sakna sitt syskon och känna oro men samtidigt vara arga och besvikna. Alla känslor är okej.

Svar:
Du kan kontakta oss på olika sätt, du kan ringa oss på vår stödtelefon, chatta, mejla, eller skriva till oss på Instagram. Det är gratis att ringa till oss på stödtelefonen och det syns inte på telefonräkningen, du kan även vara helt anonym när du ringer eller chattar med oss.

Stödtelefon: 020-200 330

Mail: chatt@bufff.se

Instagram: buff.sverige

Svar:
Att prata om sitt syskon med någon man litar på kan kännas skönt, men det kan också kännas jobbigt och svårt att veta vem man ska prata med. Finns det någon i din närhet som du känner dig trygg med? Du kanske kan prata med en lärare, tränare, fritidspersonal eller någon annan du litar på? Du kan också vända dig till oss på Bufff, vi träffar många barn och ungdomar med familjemedlemmar som sitter i häkte eller fängelse. Hos oss kan du prata med trygga vuxna när du känner dig redo för det, vi dömer inte dig eller ditt syskon och du kan vara helt anonym.

Svar:
Nej, mycket av det som skrivs på internet och sociala medier är förvrängt eller falskt, och personerna som skriver kanske inte ens känner ditt syskon. Det kan kännas väldigt jobbigt att behöva läsa saker om sitt syskon på sociala medier, vi finns här för dig om du vill ha någon att prata med.

Svar:
Hur länge ditt syskon ska sitta i fängelse beror på vilken dom han eller hon får, domen kommer oftast inom 14 dagar efter rättegången. Domar är i de flesta fall offentliga handlingar, och kan hämtas fysiskt på tingsrätten eller hovrätten, dem kan också beställas online via tingsrättens eller hovrättens respektive hemsidor.

Om ditt syskon är på ett häkte så utreder polisen fortfarande om ditt syskon har begått ett brott eller inte. I vissa fall kan den häktade frias plötsligt men fortfarande vara misstänkt av polisen, i andra fall frias den häktade och blir helt fri från misstankar.

Svar:
Det är ditt syskon som måste ta hjälp av kriminalvården för att du ska få träffa honom/henne. Sedan kommer dina vårdnadshavare behöva skriva på en samtyckesblankett som skickas till kriminalvården och sen måste kriminalvården eller åklagare godkänna besöket. Kriminalvården eller åklagare kan även neka besök om det tillexempel kan äventyra säkerheten.

Svar:
Om ditt syskon är häktad så kan du ringa till en tingsrätt och be om alla rättsliga handlingar på ditt syskons namn och personnummer. Då kommer du få informationen hemskickad på posten eller till din mejladress.

Om ditt syskon sitter i fängelse kan du begära ut ett placeringsbeslut, för att göra det ringer du till kriminalvården och ber dem koppla dig till placeringssektionen.

Kontaktuppgifter till kriminalvården hittar du här.

Svar:
Det kan finnas flera anledningar till det. Kriminalvården eller åklagaren kan neka dig kontakt med ditt syskon om du är dömd för ett brott eller om de bedömer att besöket/samtalet innebär en säkerhetsrisk.

Svar:
Hur ditt syskon mår kan inte någon svara på förutom ditt syskon. Men om ditt syskon mår dåligt finns det personal inom kriminalvården som han eller hon kan prata med.

Svar:
Kriminalvården har en sida som heter ”insidan”. Där kan man se bilder på hur det kan se ut på ett häkte och anstalt. Där kan du även se hur det kan gå till inför besök. De har mycket bra information för barn och ungdomar, läs mer här.

Svar:
Ditt syskon kan göra många olika saker i fängelset. Han eller hon kan jobba, då kan man tillexempel snickra, packa saker, sy eller plantera blommor. Det finns olika jobb på olika fängelser. Ditt syskon kan också gå i skolan i fängelset, det är ungefär som en vanlig skola med en lärare som hjälper ditt syskon. I fängelset har man också rätt till promenad ute på promenadgården. Ditt syskon kan också umgås med de andra intagna, spela spel eller träna på fängelsets gym. Om du har kontakt med ditt syskon, fråga vad han/hon gör under en dag!

Svar:
Nej, ditt syskon är en egen människa och det ditt syskon eventuellt har gjort är hon eller hans egna beslut.

Svar:
Det kan vara mycket stress och oro när ett syskon frihetsberövas. Det är många frågor som du inte kan få svar på och häktningstiden är många gånger den jobbigaste perioden. Att ha någon att prata med om din stress och oro som kan hjälpa dig att sortera i alla tankar kan hjälpa. Många gånger finns det inte så mycket just du kan göra men vi på Bufff kan hjälpa dig med samtal och att kolla vad du kan göra i den situationen du är i.

Svar:
Att sitta på häkte eller anstalt i Sverige är inte som det ser ut på film. De som arbetar inom kriminalvården har som jobb att se till att det är tryggt där ditt syskon är.

Svar:
Du kan skriva ett sms eller liknande till den personen du litar på och säga att det är något som du vill prata om. Det kan vara lättare än att bara säga det direkt till personen när ni ses. Om det är någon du litar på så våga vara ärlig. Även det är något som vi på Bufff kan ge tips och råd om.

Svar:
Vissa saker kommer du inte kunna ta del av om ditt syskon är frihetsberövad på häkte med restriktioner och det dessutom råder sekretess. Vi på Bufff kan hjälpa dig att förstå hur rättskedjan ser ut och de olika momenten.

Kontakta Bufff

Undrar du över något?

Vi förstår att du kan ha många frågor och saker du undrar över. Kanske har du frågor du inte vågat ställa eller som andra inte kan svara på. Du kan träffa en familjestödjare i våra lokaler men du kan också chatta med oss, få kontakt via Instagram eller ringa- du kan självklart vara anonym. Det viktigaste för oss är att du ska få svar på dina frågor och det stöd du behöver i den situation du och din familj är i.

Ring

020-200 330

Alla vardagar kl. 09.00 – 17.00
Kvällsöppet söndagar kl. 19.00-21.00

Chatta

Öppna chatt

Chatten är öppen tisdag, torsdag och söndag kl. 19.00 – 21.00

Sociala medier

Instagram

Facebook